Att ha en och annan allergi när det gäller mat är inte särskilt ovanligt. Många har dessutom allergier även fast de inte vet om det själva. Om man känner att det finns viss mat man kanske inte mår så särskilt bra av så kan det vara smart att kolla upp om man är allergisk mot något. Detta gör man enkelt med hjälp av ett allergitest. Ett allergitest går ofta väldigt snabbt att göra och då vet man ju sedan vad man ska undvika att få i sig.

Vissa matallergier kan vara en fara för livet. Nötallergi är en typisk sådan som ofta ger mycket kraftiga symptom av andnöd som i värsta fall kan sluta väldigt illa. Nötallergin är dessutom speciell på det viset att den även är luftburen. Detta betyder att personer som är allergiska mot nötter kan få allergibesvär så fort någon i samma rum har till exempel en öppen påse med nötter.

Två andra allergier som är väldigt vanliga är laktos- och glutenintolerans. Många struntar dock i att kolla upp dessa allergier och antar istället bara att de har känsliga magar. Det är inte alls bra eftersom det sliter väldigt mycket på tarmarna om man äter något som man egentligen inte tål. För just laktos och gluten finns många olika alternativ som exempelvis laktosfri mjölk och glutenfritt bröd. Det finns alltså ingen anledning till att äta någonting man egentligen inte mår bra av.