Hur löser man egentligen den svåra ekonomin man kan ha som student? Det krävs ofta mycket genomtänkt planering för att få det att fungera, men så länge man faktiskt tar tag i att strukturera ekonomin så brukar det gå rätt bra. Att göra en bra budget är verkligen steg ett man ska göra, helst innan man ens tackar ja till en utbildning.

Vi vet alla att studenter ofta försöker snåla in pengar på maten och därför väljer att äta nudlar till middag var och varannan dag. Detta är ju såklart väldigt billigt, men också väldigt ohälsosamt. Nudlar innehåller inte så mycket näring över huvud taget och räcker absolut inte för att mätta en människa sju dagar i veckan. Om man ska orka studera och faktiskt lära sig någonting så måste man få i sig riktig mat som är rik på näring. Man bör verkligen sträva efter att laga så mycket mat som möjligt själv och istället försöka anpassa recepten så att det inte blir så dyrt. Ändra måtten så att du tar lite mer av det som är billigare och mindre av det som är dyrare. Om du gör en köttfärssås kan du t.ex. byta ut en del av köttet mot bönor eller någon nyttig rotsak som ändå kommer mätta din hunger.

Studentlivet måste inte vara lika med dålig kost, och desto fortare man inser det desto bättre. Man kan inte tro att man ska hålla sig frisk om man äter dåligt, och om man blir sjuk kanske man även måste avbryta studierna tillfälligt. Laga egen mat!